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An Act to amend the Act respecting intermunicipal 
boards of transport in the area of Montréal, 

the Cities and Towns Act and the Municipal Code of Québec
[Assented to 19 June 1986]

THE PARLIAMENT OF QUÉBEC ENACTS AS FOLLOWS:

ACT RESPECTING INTERMUNICIPAL BOARDS OF TRANSPORT 
IN THE AREA OF MONTRÉAL

1. Section 10 of the Act respecting intermunicipal boards of 
transport in the area of Montréal (R.S.Q., chapter C-60.1) is amended 
by replacing the word and figure “and 564” in the third line by the 
words and figures 564 and subsection 2 of section 567” .

2 . Section 11 of the said Act is amended by replacing the second 
paragraph by the following paragraphs:

“A by-law of a board establishing a public transport service requires 
to be transmitted to the Minister of Transport. If the by-law prescribes 
the establishment of a link to any point outside the territory of the board, 
the Minister may disallow the by-law with respect to such link within 
30 days after receiving it ; he shall thereafter notify the board and cause 
his decision to be published in the Gazette officielle du Québec.

The Minister may, however, before the expiry of the thirty-day 
period, inform the board that he does not intend to disallow the by-law.”

3 . Section 12.1 of the said Act, enacted by section 35 of chapter 
35 of the statutes of 1985, is amended by replacing the first paragraph 
by the following paragraph:
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“ 12.1  Where the board organizes for the first time a public 
transport service, other than a shared transportation service by taxi, 
which competes with the service supplied by the holder of a bus transport 
permit of the class determined by regulation of the Government, it shall 
first deliver its specifications for the proposed public transport service 
to the holder of the permit.”

4. The said Act is amended by inserting, after section 12.2, the 
following sections:

“12.3 Notwithstanding section 40 of the Transport Act (R.S.Q., 
chapter T-12), the Commission des transports du Québec shall revoke 
the permit of a holder contemplated in section 12.1 on receiving a copy 
of the contract made, whether or not the holder is a party to the contract.

“12.4 Where the contract provides that the remuneration of the 
carrier shall be based, in whole or for the greater part, on the number 
of passengers carried, it must indicate, on an annual basis, the number 
of passengers projected by the parties and contain a clause whereby 
the board undertakes to make up any insufficiency of receipts due to 
a smaller number of passengers than the number projected in the 
contract.”

5. Section 16 of the said Act is replaced by the following section :

“16. A copy of a by-law of a board making a change in its service 
other than a timetable change requires to be transmitted to the Minister 
of Transport.

If the by-law prescribes the establishment of or a change to a link 
to any point outside the territory of the board, the Minister may disallow 
the by-law with respect to such link within 30 days after receiving it; 
he shall thereafter notify the board and cause his decision to be published 
in the Gazette officielle du Québec. In no case may the part of the by-law 
that has been disallowed be published or come into force.

The Minister may, however, before the expiry of the thirty-day 
period, inform the board that he does not intend to disallow the by-law.”

6. The said Act is amended by inserting, after section 18.3, the 
following section:

“18.4 The board may take any measure it considers appropriate 
to promote the organization and operation of public transport services 
not organized by the board itself and to supply support services to users 
and to organizers of such transport services.”
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c. c-60.1, s. 7. Section 33.2 of the said Act is amended by inserting, after the
33.2, am. fjrsj paragraph, the following paragraph:

Presumption “If the board does not indicate its refusal to the Commission des 
transports du Québec within 60 days after the Commission’s application 
for authorization, it is presumed to have given its authorization.”

CITIES AND TOWNS ACT

c. c-i9, s. 8. Section 467.2 of the Cities and Towns Act (R.S.Q., chapter C-19),
467.2, am. repjace(j by section 2 of chapter 35 of the statutes of 1985, is amended

by replacing the first paragraph by the following paragraph:

Holder of ‘467.2 Where the municipality organizes for the first time a public 
bus permit transport service, other than a shared transportation service by taxi, 

and where the holder of a bus transport permit of the class determined 
by regulation of the Government operates in its territory, the 
municipality shall first deliver its specifications for the proposed public 
transport service to the holder of the permit.”

c. c-19, s. 9. The said Act is amended by inserting, after section 467.3, the 
added1, following section:

Revocation ‘ ‘467.3.1 Notwithstanding section 40 of the Transport Act 
of permit (r .s .Q., chapter T-12), the Commission des transports du Québec shall 

revoke the permit of a holder contemplated in section 467.2 on receiving 
a copy of the contract made, whether or not the holder is a party to 
the contract.”

c. c-19. s. 10. Section 467.4 of the said Act is amended by adding the 
467.4, am. following paragraph:

Number of ‘Where the contract provides that the remuneration of the carrier 
passengers kg based, in whole or for the greater part, on the number of 

passengers carried, it must indicate, on an annual basis, the number 
of passengers projected by the parties and contain a clause whereby 
the municipality undertakes to make up any insufficiency of receipts 
due to a smaller number of passengers than the number projected in 
the contract.”

c. c-i9,s. 11. Section 467.10.2 of the said Act is amended by inserting, after
a®7102, the first paragraph, the following paragraph:

Presumption ‘ ‘If the municipality or the intermunicipal board does not indicate 
its refusal to the Commission des transports du Québec within 60 days 
after the Commission’s application for authorization, it is presumed 
to have given its authorization.”
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c. c-i9, s. 12. The said Act is amended by inserting, after section 467.10.3, 
added0'4, the following section:

Transport “467.10.4 The board may take any measure it considers 
services by appropriée to promote the organization and operation of public transport 

services not organized by the board itself and to supply support services 
to users and organizers of such transport services.

Applicability This section does not apply to a municipality whose territory forms
part of the territory of a public body providing public transport.”

MUNICIPAL CODE OF QUÉBEC

c. c 27.1, a. 13. Article 527 of the Municipal Code of Québec (R.S.Q., chapter 
527, am. C-27.1), replaced by section 25 of chapter 35 of the statutes of 1985, 

is amended by replacing the first paragraph by the following paragraph :

“527. Where the corporation organizes for the first time a public 
transport service, other than a shared transportation service by taxi, 
and where the holder of a bus transport permit of the class determined 
by regulation of the Government operates in its territory, the corporation 
shall first deliver its specifications for the proposed public transport 
service to the holder of the permit.”

c. c-27.1, a. 14. The said Code is amended by inserting, after article 528, the 
added following article :

“528.1 Notwithstanding section 40 of the Transport Act (R.S.Q., 
chapter T-12), the Commission des transports du Québec shall revoke 
the permit of a holder contemplated in article 527 on receiving a copy 
of the contract made, whether or not the holder is a party to the 
contract.”

c. c-27.1, a. 15. Article 529 of the said Code is amended by adding the following 
529>am- paragraph:

“Where the contract provides that the remuneration of the carrier 
shall be based, in whole or for the greater part, on the number of 
passengers carried, it must indicate, on an annual basis, the number 
of passengers projected by the parties and contain a clause whereby 
the corporation undertakes to make up any insufficiency of receipts 
due to a smaller number of passengers than the number projected in 
the contract.”

c. c-2 7 .1 , a. 16. Article 535.2 of the said Code is amended by inserting, after
535.2, am. t jie fjrst paragraph, the following paragraph:
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“ If the corporation or the intermunicipal board does not indicate 
its refusal to the Commission des transports du Québec within 60 days 
after the Commission’s application for authorization, it is presumed 
to have given its authorization.”

c. c-27.i, a. 17. The said Code is amended by inserting, after article 535.3, 
added the following article:

‘ ‘5 3 5 .4  Every local corporation may take any measure it considers 
appropriate to promote the organization and operation of public 
transportation services not organized by the board itself and to provide 
support services to users and organizers of such transport services.

This article does not apply to a corporation whose territory forms 
part of the territory of a public body providing public transport.”

coming into 1 8 . This Act comes into force on the date fixed by order of the 
force Government, except the provisions excluded by that order, which come

into force on any later date to be fixed by order of the Government.
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